top of page

Poetstips voor de allerkleinsten

Een mondhygiënist kan kinderen van jongs af aan helpen hun mond gezond te houden. Om ze te laten wennen aan de verschillende handelingen, kan de mondhygiënist bijvoorbeeld samen met je kind met een spiegeltje tandjes tellen. Daarnaast geeft de mondhygiënist informatie over een gezond kindergebit en concrete poetstips om gaatjes, ontstoken tandvlees, tanderosie en een slechte adem te voorkomen. Ook kan een mondhygiënist adviseren en helpen bij glazuurafwijkingen zoals kaaskiezen of fluorose. Niet onbelangrijk: kinderen leren door deze bezoekjes bovendien wennen aan gebitsonderzoeken en dat ze niet bang hoeven te zijn voor wat er in hun mond gebeurt.

Zodra de eerste melktanden gaan wisselen, breken achter de melkkiezen de eerste blijvende kiezen door. Deze zijn extra kwetsbaar voor het krijgen van gaatjes. Door het aanbrengen van een sealing worden deze kiezen beter beschermd. De mondhygiënist kan deze laag aanbrengen. Daarnaast kunnen fluoride behandelingen worden gegeven voor versterking van het glazuur.

Het wisselgebit

Het tienergebit

Als je kind een beugel heeft, komt daar een hoop extra verzorging bij kijken. Poetsen met een gewone tandenborstel wordt ineens lastig door alle kleine hoekjes en kiertjes, blokjes en draadjes. Een mondhygiënist kan je kind begeleiden bij het goed doorkomen van de beugeltijd. Bijvoorbeeld door het oefenen met goed poetsen, het geven van poetsinstructies en ragen langs de slotjes met een rager die hier het beste past.


In de pubertijd verandert er daarnaast van alles in het leven van de tiener. Meer en meer zelfstandig, naar de middelbare school, hormonen die een rol gaan spelen, een andere dagstructuur en andere eetgewoonten. Allemaal situaties die van belang zijn om mee te nemen in de adviezen om een leven lang een gezonde mond te behouden.

Wat veel ouders niet weten is dat voor kinderen tot 18 jaar bezoeken aan de mondhygiënist worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering, ongeacht het aantal bezoeken. Er is bovendien geen verwijzing van een tandarts nodig.

Behandelingen worden vergoed!

Bel of maak een afspraak 

bottom of page